Hui publiquem en el nostre bloc un article molt especial, escrit per Rafael Solaz Albert, en què ens relata un troç de la història de la impremta a València.

article de rafael solaz albert

Tríptic de l’excursió a Sant Joan Ante Portam Latinam.

Maig de 1958. Viatge a Xàtiva organitzat pels empleats de Guerri

L’empresa Guerri havia sigut fundada per Enrico Guerri Giacomelli, italià instal·lat a València en l’inici dels anys 20 del segle XX. Durant la guerra civil, l’empresa va ser col·lectivitzada i va continuar la seua feina imprimint diversos cartells i fullets de caràcter republicà. És en els anys 50 quan Guerri començà a destacar per la seua prolífica producció, sent l’autèntic protagonista al figurar com a editor de les guies de la ciutat, així com de revistes falleres, festives i diverses novel·les i relats.

És l’època en què el seu domicili social es trobava en l’avinguda Jacinto Benavente. Com a empresa editora competia amb altres del seu ram, entre les quals destacaven Edicions Pastor, Realce, Ideal, Doménech, Aguilar, Hispania, fenollera, Pastor…, tota una època molt prolífica d’impressos que incloïen els enyorats còmics de les mítiques editorials Valenciana y Maga.  

article de rafael solaz albert

Goigs del triptic de la excursió a Sant Joan Ante Portam Latinam.

El col·lectiu d’empleats d’esta senyera impremta i editorial s’havia constituït en un club on els seus components organitzaven excusrions, menjars, balls, actes culturals i també formaven un equip de futbol amateur. Amb motiu de la festivitat del patró de les Arts Gràfiques van organitzar una excursió a la histórica ciutat de Xàtiva, amb eixida amb autobús des de la propia empresa.

Només arribar estava previst participar en una trovada futbolística en un equip local. Després visitarien el Castell i la Paperera de Sant Jordi, reposant forces en el restaurant de l’hotel El Españoleto. Esta seria la sexta excursió, per a la que van imprimir un triptic anunciador, desplegable i encunyat, amb fotografíes de Xàtiva, incloent un poema obra de Vicent Garcerà.

Un altre autor que va col·laborar en l’esmentat imprés va ser V. Andrés (tinc el dubte si seria el propi poeta Vicent Andrés Estellés) així firme en els divertits gojos que figuren en la part posterior de l’imprés. Estan dedicats en Llaor de Sant Joan ante portam latinam. Són curiosos els seus versos dedicats a la impremta, els impressors, passant per elements com el paper i la tinta. Així, doncs, es tracta d’uns gojos privats, que segurament, serien expressament escrits i dedicats a l’esmentada associació. En resum, excursió d’uns autèntics proffesionals que caminaven ficats viatjant pel món dels llibres, la tinta i el paper.

Impressionant excursió.

Un article de Rafael Solaz Albert

Moltes gràcies al nostre amic Rafael Solaz Albert, President de la Societat Bibliogràfica Valenciana Jerònima Galés i Senador del Museu de la Impremta, per la seua col·laboració.